Califatul arab

Competenţe de atins:
3.1. Recunoaşterea asemănărilor şi diferenţelor dintre sine şi celălalt, dintre persoane, dintre grupuri; 

5.5. Construirea de sinteze tematice

A. Parcă totul a început din întâmplare. Un trib puternic din Bahrein, cel al lui Bakr [succesorul lui Mohamed], superficial islamizat, a fost scânteia care a aprins focul. Tribul a pus la cale câteva jafuri pe teritoriul persan şi i-a cerut califului să-i mai trimită câţiva oameni în ajutor. Abu Bakr nu putea să refuze niciodată o solicitare venită din partea noilor supuşi. Nu numai că acceptă, dar chiar se grăbeşte să-l trimită pe cel mai bun dintre generalii săi, Khalid ibn al-Walid. Acesta, împreună cu şeful tribului, al cărui nume merită să fie reţinut, al-Muthanna, se năpustesc în Hira. Oraşul era bogat. Va plăti foarte scump pentru a nu fi jefuit. Armata persană a guvernatorului provinciei va fi învinsă la Buwaid. Se spune că arabii s-au ales cu o pradă substanţială. Războiul sfânt, jihad-ul, aducea beneficii încurajatoare pentru a fi continuat.
                                                              Jean-Paul Roux, Istoria războiului dintre creştinătate şi islam

B. În secolul al X-lea, califatul Cordobei ajunge la apogeu sub domnia unor mari prinţi, Abd al-Rahman al III-lea (912-961) şi al-Hakam al II-lea (961-967). Este epoca în care capitala sa adăposteşte sute de mii de suflete, are 700 de moscheii şi 400 de băi publice, în care se rdică Marea Moschee ce va măsura, la sfârşit, 157 pe 247 de metri şi va avea 1293 de coloane, în care se construieşte, la câţiva kilometri de ea, un oraş rezidenţial, Medinet al-Zahra, oraşul lui Zahra, Zahra fiind favoritul lui Abd al-Rahman; este epoca în care ambasadorii Constantinopolului, primiţi cu un fast uluitor, aduc cu ei mozaicuri şi oferă în dar textul grecesc al lui Dioscoride unui suveran pe care-l ştiau pasionat de cultură şi colecţionar de manuscrise. Nu le căutase el până la Cairo şi Bagdad? Era atât de neobosit în căutări, încât biblioteca de care dispunea, cea mai mare din lume, avea peste 400.000 de titluri. Majoritatea vor fi distruse dealtfel de reacţia unor fanatici. Mozaicarii vor lucra la nişă mitrab-ul, la a cărei splendoare vor contribui.
mitrab - altar într-o moschee
Jean-Paul Roux, Istoria războiului dintre creştinătate şi islam

C. Mitrabul de la Cordoba



Cerinţe:
  1. Realizaţi o prezentare a începuturilor statului arab, a cauzelor ce au încurajat exansiunea sa  pornind de la sursa A.
  2. Stabliţi folosind informaţiile din sursa B conexiunile dintre arabi şi Europa medievală. 
  3. Descrieţi în zece rânduri oraşul Cordoba, aşa cum rezultă din documentele B şi C.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Declaraţia Drepturilor (1689)

Formarea statelor medievale românești

Ideea de Europa (clasa a XI-a)